Jan 12

Al surfend naar 2012 in Sydney!

by in Australie

Na een heerlijke kerst op het strand met allemaal leuke mensen en niet te vergeten een bbq en 27 liter sangria!

20120107-201307.jpg

20120112-160710.jpg

20120112-160718.jpg

hadden we nog 2 dingen op ons wensenlijstje staan voor Ozz. Surfen en het vuurwerk in sydney zien met oud en nieuw…. En aangezien we nu in het zuidelijke deel van ozz zaten was het water te koud in de oceaan voor de kwallen (27 graden ipv 29 graden wat noordelijker) leek het ons de beste optie om op surfsafari naar sydney af te zakken. We waren wel gewaarschuwd voor hele hoge golven, aangezien de cycloon die in het noorden van ozz ervoor zorgde dat het hele strand van Byron Bay ( denk aan die kerstfoto’s, en strand hieronder) gewoon weggespoeld was…. Maar dan leerden we het alleen maar beter toch?

20120107-201719.jpg

Natuurlijk hadden we wel onze wensen van een privekamer kenbaar gemaakt, want als we de hele dag in de oceaan aan het ploeteren waren, was het wel lekker om je daarna even terug te kunnen trekken in iets van luxe…

Zo bedacht, zo gedaan. We stonden op 2e kerstdag klaar bij de greyhound busstop om de groep waar we de komende 5 dagen meegingen optrekken te ontmoeten… Een gebrekkig frans engels sprekende guide kwam langs om te informeren naar onze naam, aangezien hij onze naam op een lijstje had staan, moest hij wel van de surforganisatie mojo zijn…. Maar het werd wel erg druk in ons surfkamp. Er stonden al minimaal 50 mensen bij de bushalte en er kwamen er alleen maar meer bij? Het duurde even, maar toen werd ons wel duidelijk dat we geen surftrip hadden zoals Ilya de vorige keer had gedaan toen ze down under was! Blijkbaar had Mojo surf het vervoer onder gebracht bij greyhound… Kleine tegenvaller, dit kwam het groeps proces niet helemaal ten goede. We wisten nl niet wie nu op surfari was in de bus en wie niet. Maar daar kwamen we op het kamp wel achter, we hadden van Ollie, onze franse gids begrepen dat we eerst naar spot x gingen. Zodra we aankwamen zouden we al onze eerste les krijgen van ollie. Dat beloofde nog wat, deze franse surfleraar was amper te verstaan. Zijn engels was ronduit terrible, op zich niet zo vreemd hij was tenslotte pas 1,5 jaar in australie!!!

Maar goed eerst een bus ritje van 2,5 uur en dan zouden we meer weten, gezien onze vorige ervaringen met surfen waren we overtuigd dat we het zelfs met een allo allo leraar het zo op zouden pikken! Of verdrinken, dat was de andere meer waarschijnlijke optie ;-) . Het begon al zeer veelbelovend, Ilya stond niet op de lijst en de bus was vol! Gelukkig waren er 2 dames niet op komen dagen, dus Ilya mocht toch mee! Na een kleine 25 minuten in de bus brak het angstzweet me uit, zou surfen mijn laatste actie worden? Verbaasd door deze angst keek ik om me heen en zag ik alleen maar zwetende mensen. Toen had ik pas in de gaten dat de vloer kokend heet was geworden en de ventilatie openingen hete lucht aan het blazen waren! Het was dus toch geen angstzweet, maar een logische reactie op de ruim 30 gr die het inmiddels was in de bus! De chauffeur had per ongeluk de airco uitgezet en de verwarming aan, tenminste dat was mijn optimistische gedachte. Ilya liep naar John, onze chauffeur toe om hem op zijn fout te wijzen. John meldde ons dat de airco kapot was en we de eerste de beste mogelijkheid zouden stoppen om de airco te repareren. Op de eerste de beste parkeerplaats stopte John onze bus, iedereen rende eruit om ergens in de schaduw wat verkoeling te zoeken. Na een kwartiertje was ik het wachten wel een beetje zat, dus maar even een kijkje nemen bij de chauffeur. Deze was druk bezig met een klauw hamer en bijtels, weinig hoopgevend gezicht. Aangezien er 4 man omheen stonden en niemand een hand uitstak, toch maar mijn hulp aangeboden. De aandrijfriem van de airco was gebroken en om deze te kunnen vervangen moest eerst de V snaar verwijdert worden! Op zich niet zo lastig, maar aangezien het een ander merk bus was als normaal had John niet het juiste gereedschap! Vandaar de bijtel en hamer, bus chauffeurs zijn dus net operators, alles wat we zien kunnen we slopen hahaha. Met wat gereedschap van andere automobilisten die ook op de parkeerplaats stonden hadden we het na 2 uur tobben toch maar mooi voor elkaar.

20120107-205752.jpg

20120107-205808.jpg

Zoals jullie zien was het in de hitte hard werk, maar Ilya had al een schoon shirt voor me gepakt en van iedereen kreeg ik deo aangeboden… Waarschijnlijk stonk ik een beetje naar zweet, maar iedereen was blij dat we eindelijk weer op pad konden. Met een beetje mazzel hadden we nog tijd voor een surf lesje! De bus werd gestart en de airco werkte, dus niets stond ons in de weg om de laatste 2 uur van onze reis te voltooien! Helaas niets was minder waar! Nog geen 15 minuten waren we onderweg of we werden aan allekanten ingehaald door politie. Vlak voor onze bus werd alles afgezet, iets wat overdreven vond ik, dat ze voor het feit dat een aantal passagiers geen gordel om hadden de weg al afzetten. Na een paar minuten stil staan hadden we wel in de gaten dat er iets anders aan de hand moest zijn. De trauma helikopter kwam vlak over onze bus scherend aan. Volgens de chauffeur was er een ongeluk gebeurt en was er een meisje zwaar gewond. Alle irritatie over de vertraging was direct weg, zoiets zet de boel toch weer in het juiste perspectief! Na een uurtje wachten bleek de weg compleet afgezet te worden en moesten we omkeren. De omleiding zou iets langer duren, maar och als we er maar voor het eten waren, dan was alles ok! Omdat het maar een ritje van 2,5 uur zou zijn hadden we onze snack voorraad niet voldoende aangevuld en hadden we inmiddels honger als een paard ;-) . Maar goed we reden in ieder geval weer en ons surfkamp kwam weer met rasse schreden dichterbij! Tenminste de eerste 20 min, toen hoorden we een alarmtoon vanaf het dashboard en vrij snel daarna stonden we weer stil. Na een check van de motor leek alles ok en gingen we weer verder. Dit herhaalde zich nog 3 x voor uiteindelijk de koppakking van de bus eruit vloog. Dus iedereen weer uit de bus en wachten op vervangend vervoer. De vervangende bus liet zo’n 4 uur op zich wachten, op zich niet vreemd, het was ten slotte “boxing day” ( 2e kerstdag ) en iedere chauffeur wrs dronken:-(.

20120109-122131.jpg

20120109-122142.jpg Tijdens het wachten op de nieuwe bus was er een duitse jongen constant aan het klagen, hij ging greyhound aanklagen, hij had zo’n honger, de chauffeur had direct bij de eerste mankementen een nieuwe bus moeten vragen,hij bleef maar door zeiken tegen me…. Ik was dan ook blij toen de nieuwe bus er was en we weer op pad gingen. 10 uur onderweg en nog 2 uur te gaan ;-) Gelukkig hadden we zoveel vertraging opgelopen anders hadden we mooi deze fantastische zonsondergang gemist…

20120109-122620.jpg

20120109-122635.jpg

Voor mijn duitse vriend, die vlak achter ons was gaan zitten, was dit duidelijk niet genoeg compensatie, want hij bleef maar zeiken dat hij honger had en bij elke MAC, KFC of aanverwante eetgelegenheid schreeuwde hij het uit honger,stoppen! Gelukkig waren er nog meer mensen aan boord die zich hier groen en geel aan ergerde en Anne ( zij bleek samen met RenĂ© ook in ons surfkamp te zitten) beet hem zeer fel, bek dicht, toe….. Hahaha het werkte gelukkig anders had ik hem fysiek wat aangedaan ;-) . Nadat we ongeveer 10 minuten met de super luxe nieuwe bus onderweg waren kwam een van de passagiers er achter dat hij zijn telefoon verloren was tijdens het wachten op de nieuwe bus, dus maar weer omgedraaid en terug naar de plek des onheils. De telefoon was echter niet meer te vinden, de beste jongen had met deze actie niet echt vrienden gemaakt, bij ons werkte het echter op de lachspieren! Uiteindelijk besloot de chauffeur toch maar even te stoppen bij de mac. Iedereen in sprint naar binnen en bestelde een dubbele maaltijd en kipnuggets, we hadden duidelijk allemaal honger! Onze duitse vriend echter had weer wat te zeiken, het was te duur en na een simpele hamburger had hij nog honger… Iedereen negeerde hem, en schermde zijn dienblad met eten af hahaha. Volgens mij was zijn naam Thorsten jr :-P ( zie ons duikverslag) Na deze heerlijke hap, wat honger al niet doet met mensen, konden we aan ons laatste deel beginnen. De chauffeur was een beetje aan het zoeken rond zijn stoel en toen we vroegen of hij soms ook zijn telefoon verloren was vertelde hij ons dat ie niet wist hoe hoog de bus was en of we dus wel of niet onder het viaduct door pasten.. Het leek ons aangezien de hele rit gejinxt was beter om dan maar een stukje om te rijden….. Gelukkig kon de chauffeur zich hier ook in vinden en een half uur later zette hij ons om 23:00 af bij spot X ons surf kamp. 12 uur later dan gepland, maar vooruit… Hier hadden de mensen van het kamp nog een maaltijd voor ons klaar staan, echter het was te laat voor nog een surfles… De accomodatie was erg sjofel, maar gelukkig hadden we onze eigen zeecontainer met douche en toillet, in tegenstelling tot de rest die in een zelfde container lagen, maar dan met z’n 6en en ver van de toilletten en douches af ;-) . Na een douche snel naar bed gegaan, de volgende dag (technisch gezien de zelfde aangezien het na 12 was) werden we alweer verwacht voor het ontbijt. Om 9 uur de eerste surfles…. Eerst maar slapen, morgen is alles weer anders ;-)

De volgende morgen waren we na het uitstekende ontbijt helemaal klaar voor onze surflessen. Eerst nog even een wetsuit passen, niet zozeer vanwege de zee temperatuur, maar meer om de surfers rash te voorkomen. Na wat oefeningen op het droge konden we het water in. De lessen hadden niet veel om het lijf, 3 leraren op 25 leerlingen was misschien ook wel iets te weing… Gelukkig voor de dames hadden de leraren meer aandacht voor hen, dus die konden op nog enige support rekenen. Ondanks de hoge golven lukte het de meeste van ons om een aantal keren overeind te komen! Wat een verschil kan een maat groter board maken ;-) . Ivm Chili had ik nu het idee dat we het misschien toch wel onder de knie zou krijgen….

>

20120112-142012.jpg

Alles wat we mee gemaakt hadden in de bus hadden had wel voor het groeps gevoel gezorgd, dus na twee keer 2 uur surfen en eten waren we moe maar voldaan aan het genieten van een heerlijke maaltijd en een paar biertjes. Het kamp zag er dan ook gelijk een stuk gezelliger uit!

20120112-142523.jpg

20120112-142705.jpg

De volgende ochtend hadden we weer les, alle euforie was weer verdwenen… Ik bakte er geen hout van, de golven waren moeilijker, er stond een harde wind en ik was moe en had spierpijn! Na anderhalf uur tobben vond ik het wel best! Morgen was er weer een dag. Na een douche en lunch was het tijd om naar het volgende kamp te verhuizen. Dit was zo werd ons verteld een stuk meer basic, maar de golven waren nog heftiger, super voor als je het al een beetje kunt…. :-( Maar mijn laatste pogingen waren niet echt hoopgevend… Eerst maar een bus ritje van 3 uur en zouden we het wel zien! De dag ervoor hadden we bij de receptie aangegeven hadden dat de bus ticket voor Ilya niet in orde was, maar dat was nu helemaal voor elkaar, geen probleem, no worries! Niet helemaal terecht zo bleek toen Ilya weer niet op de lijst stond! Gelukkig na wat heen en weer gebel mocht ze toch mee, maar op het volgende kamp moesten we het maar weer aangeven!

Aangekomen op het volgende kamp werden we opgevangen door Nick, de camp manager escorteerde ons naar onze kamer. Dit bleek een bunkroom te zijn met 24 stapelbedden…. Niet echt de private room die we geboekt hadden hahaha. Nadat we dit hadden aangegeven bij Nick keek hij heel verbaasd, ze hadden hier alleen maar bunk rooms, maar hij ging kijken wat hij nog voor ons kon regelen. Uiteindelijk kwam hij met het voorstel om ons met nog een stel in 1 bunkroom te plaatsen. Het andere stel, dat ook een private room had gereserveerd zou nog 1 nacht blijven, dus de tweede nacht hadden we deze slaapzaal voor ons zelf. Dit engelse stel vond het ook niet erg om de slaapzaal met ons te delen, dus dat was een redelijk alternatief! Heel eerlijk gezegd het was wel de grootste kamer die we ooitgeboekt hadden :-P

20120112-144208.jpg

Nick zou ook voor ons de busrit in orde maken, dus na het eerste uurtje flink de pest erin gehad te hebben maar besloten er om te lachen en er het beste van te maken. Kampvuur bier en goed eten deed de rest, heerlijke avond gehad! De volgende ochtend met angst en beven aan de volgende surfles begonnen. Voor het ontbijt gingen we al het water op en zowaar het ging super! ‘s Middags weer een les en het begon er op te lijken, we hadden echt het idee dat we konden surfen, wie had dat gedacht na Chili! ‘s Avonds kwam Nick echter met slecht nieuws, de bus zat vol en we konden dus niet beiden naar Sydney. Aangezien we elkaar nog steeds niet zat waren was dat geen optie! Het alternatief was 1 extra nacht hier en dan zouden we op oudjaarsdag aankomen in Sydney, dit was geen optie omdat we al dure overnachtingen in Sydney hadden geboekt en we daar graag naar toe wilden! Overigens zou ook ons zwerfhondje Tanja bij ons logeren rond oud en nieuw! Dus ging Nick maar weer aan het regelen. Uiteindelijk konden we de volgende morgen om 8 uur al met de trein naar Sydney, hierdoor misten we wel een surfles, maar we zouden wel om 14:00 uur aankomen ipv middernacht. Al met al een redelijk alternatief, dus dat hebben we maar gedaan! Wel balen dat we de laatste dag met de groep zouden missen, maar met een beetje geluk en hulp van facebook zouden we de rest wel weer in Sydney treffen!!!
Al met al was het een trip met vele hindernissen, maar goed tot nu toe ging het allemaal van een leien dakje, en dit leverde toch ook wel weer een mooi verhaal op! Daarnaast hebben we weer een hoop leuke mensen ontmoet, en ik ben er van overtuigd dat we een aantal zeker weer terug gaan zien!!

Anne en René, Sion and Richard,Kum,Jodie en Janneke and Ulrikke and Camilla thanx for a great time. Hope to see you again somewhere!

Leave a Reply